Jaakko Alavuotunki Vasemmalta ylänurkkaan

Julkiset palvelut sittenkin yksityisiä tehokkaampia ja laadukkaampia?

Viime aikojen talouskeskustelussa on keskitytty mollaamaan julkista sektoria. Poliittinen oikeisto ja niin sanottu talouskerma on syyttänyt taloustaantumasta julkista sektoria, palveluita ja niissä toimivia työntekijöitä. Tätä tulta ovat olleet syöksemässä niin tasavallan presidentti, kokoomus kuin elinkeinoelämän pääpamputkin. Myös perussuomalaisten ajatuspajan Kunnat Kuntoon! -pamfletissa syyllisiä on haettu tältä suunnalta.

Kriitikkojen mukaan julkinen sektori on liian suuri ja julkisesti tuotetut palvelut ovat liian kalliita. Näiden joka tuutissa hoettavien argumenttien avulla halutaan kiihdyttää palveluiden yksityistämistä.

Esillä ollut bkt-mittari on tuttu kaikille. Kyseessä on suhdeluku, jossa vertaillaan julkisen sektorin suuruutta bruttokansantuotteeseen. 60 prosentin osuutta on pidetty ankeuttajien palopuheissa kestämättömänä siivuna.

Vertailussa on ohitettu faktat. Eläkerahastoillamme on niin paljon sijoitusvarallisuutta, että Suomen  julkinen nettovelka on todellisuudessa negatiivinen. Toiseksi suhdeluku on kasvanut kokonaistuotantomme vähentymisen takia. Tämä johtuu maailmanlaajuisesta taantumasta, jonka aikana on perusteltua tukea työttömiksi joutuneita ja heidän perheitään tulonsiirroilla. Ilman tukea moni syöstäisiin kadotuksen kuiluun viime laman tapaan.

Myös yksityisten palveluiden väitetty tehokkuus on myytti. Uusin esimerkki tulee Kainuusta. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä teki viime vuonna kuuden miljoonan euron ylijäämän. Tuloksen taustalla on suurelta osin palveluiden siirtäminen yksityiseltä itse tuotettavaksi.

Kainuun Sanomien tietojen mukaan Kainuun sote kerrytti säästöjä 4,7 miljoonaa euroa ostopalvelujen tuottamisella itse. Yhtymä aikoo luonnollisesti jatkaa valitsemallaan tiellä. Taloudelliset säästöt ovat huomattavia ja palvelujen laatu on pysynyt korkealla tasolla.

Lisädataa vertailuun yksityisen ja julkisen sektorin välillä saadaan, kun koko sote-sektorinsa Attendolle yksityistäneiden kuntien kuten Rääkkylän ja Puolangan tilanteet laukeavat käsiin. Näissä kunnissa palvelut ovat nyt ulkomaisten pääomasijoittajien käsissä ja yrityksen Cayman-saarille valuvat voitot maksetaan kuntalaisten kukkarosta. Kyseessä on riskialtis kokeilu, jossa kermankuorijat on päästetty peruspalvelusektorille toimimaan avoimella valtakirjalla. Pian saamme lisätietoa tämän ihmiskokeen hintalapusta. Sitä ennen kannattaa tutustua ruotsalaisten kokemuksiin palveluiden yksityistämisen kustannuksista.

otsikkoa muokattu 13:35

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Tässähän ei nyt ole kyse siitä, että kilpailutetusti yrittäjälähtöisesti tuotetut palvelut olisivat kalliimpia kuin itse tuotetut, tai toisinpäin - ei mitään sellaista yleissääntöä ole koskaan ollut eikä tule olemaan. 'Yksityistetysti' tuotetut palvelut taas voivat olla pirun kalliita. Näyttää nimittäin siltä, että kunnat ja valtio vain yksinkertaisesti yksityistävät palveluita, koska niille on neuvottu että yksityinen olisi aina tehokkaampi kuin julkinen, ja kuten yleensä, nämä tampiot vajakit kun eivät mistään mitään tajua, tekevät käskettyä.

Ongelmahan on siinä että jos vaikka koulun X siivoojat vain muutetaan toimimaan yrityspohjalta yksityisenä firmana, mutta käytännössä työnsä ei muutu yhtään mitenkään, niin eihän siihen muutokseen liity välttämättä yhtään mitenkään mitään niitä markkinatalouden mekanismeja, joiden takia yrityspohjalta tuotetut palvelut voivat olla, korostan, voivat olla tehokkaampia kuin tässä tapauksessa koulun omistamat siivouskalut plus koulun palkkalistoilla olevat siivoojat. En erittele enkä selitä niitä mekanismeja tässä vähääkään, koska ne ovat tunnettuja perusjuttuja, lampaanruokaa sivistyneelle kansalle. Eikö.

Sitten voi olla niin, että tosiaankin jotkut tietyt palvelut on järkevää tuottaa itse, joitakin ei. Se riippuu aina tilanteista ja yksilöllisistä olosuhteista. Se ei kuitenkaan tee asiasta vaikeaa, koska nämä jutut ovat vain matematiikkaa. Olosuhteensa ja tarjolla olevat vaihtoehtonsa tunteva yritys, koulu, kunta tai valtio osaavat kyllä päätöksen tehdä, jos haluavat. Tässäkään ei tarvi jatkaa tätä kummallisen jännää nykyajan harrastusta, josta kaikki ovat aivan villinä, tampion teeskentelyä.

Käyttäjän JaakkoAlavuotunki kuva
Jaakko Alavuotunki

Jep, otsikoksi olisi voinut laittaa esimerkiksi "Yksityistäminen ei kannata". Tässä pyritään juuri kyseenalaistamaan tuota vallalla olevaa totuutta siitä, että yksityinen järjestää kaiken paremmin ja halvemmalla.

Toimituksen poiminnat